Brugge Centraal : Cultuur uit Centraal-Europa

Dat Brugge een Stad is waar Cultuur thuis is, hoef ik jullie niet meer te vertellen. Na in 2002 culturele hoofdstad van Europa te zijn geweest en in 2005 het culturele festival Corpus 05 te hebben georganiseerd, is Brugge in 2010 van 22/10/2010 tot 23/01/2011 opnieuw het toneel voor een cultuurfestival dat velen zal weten te bekoren, namelijk Brugge Centraal.

De naam van het festival is natuurlijk niet zomaar gekozen. Enerzijds wil Brugge aantonen dat het vandaag de dag nog steeds een centrale rol speelt in de Europese cultuurwereld, anderzijds zoomt het festival in op de relatie tussen Vlaanderen en Centraal-Europa.
Brugge Centraal is een festival waar de liefhebber van elke cultuurvorm zijn gading zal vinden. Muziek, dans film, een brede waaier aan tentoonstellingen, theater en literatuur, elk krijgen ze hun plaats op dit bijna 5 maanden durend stadsfestival. Geplaatst tegen de achtergrond van het Brugse erfgoed komen zij bovendien perfect tot hun recht. De organisatoren omschrijven het festival zelf als “een programma dat balanceert tussen Oost en West, heden en verleden, confrontatie en harmonie”.
Een absolute blikvanger van dit festival is de expo van Luc Tuymans : Een visie op Centraal-Europa. De tentoonstelling, die zich uitstrekt over 5 verschillende locaties, vertrekt vanuit de tegenstellingen tussen Brugge, dat elke oorlog wist te doorstaan, en Warschau, dat volledig werd vernield tijdens WOII. Vanuit deze tegenstelling gaat de cultuurreis verder doorheen Duitsland, Oostenrijk, Albanië en Tsjechië.


“Night Vision : Central Europe” is een heel bijzonder onderdeel van deze expo. In de Lumière Cinema en het Concertgebouw wordt het werk van enkele van de meest opvallende animatiefilmkunstenaars uit deze regio aan het grote publiek voorgesteld. Deze avondvoorstellingen worden bovendien opgeluisterd door de artiesten zelf.
Brugge Centraal - Baiba Skridè
Op vlak van muziek is de West-Europese kennis (helaas) meestal beperkt tot de deelnames aan het Eurosongfestival. Toch hebben onder andere de Baltische Staten heel wat meer te bieden vanuit hun traditionele koorachtergrond. Deze muzikale wereld kan je ontdekken tijdens het “Baltic” festival. Probeer ook zeker de Litouwse avond van dit Baltische muziekfestijn mee te pikken. Deze wordt namelijk afgesloten door 4 laptopvirtuozen die hun multimediatalenten gebruiken om electronische muziek en traditionele instrumenten in elkaar te laten opgaan.
De dansliefhebbers blijven in november een beetje op hun honger zitten maar kunnen reikhalzend uitzien naar de maand december, waarin onder andere de Akademie für Alte Musik Berlin het podium inneemt. Het verbinden van Vivaldi’s “4 seizoenen” met Rebels’ “Les Elements” lijkt alvast veelbelovend.

Brugge Centraal - Quartier Central

Het spreekt voor zich dat ook mode en design hun plaats krijgen in dit cultuurfestival te Brugge. Onder de noemer Quartier Central fungeren de etalages van zowel de Langestraat als de Hoogstraat als gastlocatie voor het werk van jonge designers uit Centraal-Europa.
Dit alles en nog zoveel meer kan je nog tot 30 januari beleven in het prachtige Brugge. Let wel : Niet elke expo is elke dag toegankelijk! Bekijk dus zeker vooraf het festivalprogramma om jouw dag ten volle te kunnen inplannen.
There are no comments

Add yours

Current day month ye@r *

Read previous post:
IPad : een wonderlijk stuk techniek, onmisbaar geworden voor velen.

Update : iOs 4.2 is sinds vorige week eindelijk beschikbaar voor zowel iPhone als iPad! iPads zijn vandaag voor velen..

Close