Glenmorangie Artein: 3de editie in de Private Edition Range.

Voor mij persoonlijk is Glenmorangie al jaren één van mijn favoriete Single Malt whisky’s. Bij de release van de vorige Private Edition Range edities, de Glenmorangie Finealta en de Glenmorangie Sonnalta PX, stonden we dan ook te trappelen om deze eens te kunnen proeven. Vooral de Sonnalta PX kon ons zonder al teveel problemen verleiden en doen genieten. De aankondiging van deze derde editie in deze Private Edition Range, de Artein, deed ons dus vanzelfsprekend opnieuw reikhalzend uitkijken naar een kans om onze smaakpapillen eens lekker te verwennen. Een nadere blik op deze veelbelovende release van één van de populairste Schotse Single Malt whisky’s.
Glenmorangie-Artein
Kadering:
De nieuwste telg in de Glenmorangie clan kreeg de naam Artein en niet zonder reden. Dit Gaelische woord betekent immers steen, gezien het water waarmee de whisky wordt bereid, afkomstig is uit een eigen waterbron en zijn minerale smaak krijgt door het langdurig sijpelen doorheen verschillende lagen zandsteen. (In het weetje onderaan dit artikel vind je trouwens nog een reden voor de verbintenis die deze Schotse grootheid voelt met steen…)
Natuurlijk is dit water niet uniek voor deze nieuwste variant. Waar zitten dan wel de uniciteiten in deze nieuwste Private Edition variant?

  • De Glenmorangie Artein heeft een rijping van niet minder dan 15 jaren achter de rug (In tegenstelling tot de 2 vorige edities die slechts 12 jaar op vat doorbrachten).
  • Waar voor laatste rijping van de Finnealta en de Sonnalta PX beroep werd gedaan op sherry-vaten (respectievelijk Spaanse Oloroso vaten en ex-Pedro Jimenez), werd voor de Artein geopteerd voor een laatste rijping in vaten van Toscaanse “superwijnen”.

Glenmorangie-Artein-Verpakking
De neus van de Glenmorangie Artein:
De Artein heeft een duidelijk zoet aroma, met een geurencombinatie van rijpe rode bessen, kamperfoelie en verse munt. In tegenstelling tot de Finealta zijn er geen rokerige hinten aanwezig, wat voor sommigen wel als een minpunt kan worden aanzien. Persoonlijk vonden wij dit geen onoverkomelijk bezwaar.

De smaak van de Glenmorangie Artein:
Opnieuw een zeer fruitige variant, deze Artein. Smaken van zongerijpte abrikozen, perziken en pruimen, aangevuld met kruizemunt, kersen en melkchocolade, dat is je van deze 15 jaar oude Schotse Single Malt mag verwachten. Een combinatie die sommige misschien mag afschrikken, maar die echt heel fris over de tong rolt.

De finish van de Glenmorangie Artein:
De Artein heeft een lange nadronk, die culmineert in een finish van citroensorbet en een lichte romige cappucino. Een waar genot in zijn frisheid, geloof me vrij.


Weetje:
Wist je trouwens dat het Glenmorangie logo een motief is, dat werd overgenomen van de Cadboll Stone, een Pictisch beeldhouwwerk uit de achtste eeuw. Dit monumentale stenen kunstwerk werd immers gevonden op Glenmorangieland en was dus ideaal om als muze te dienen voor het logo van het andere kunstwerk dat jaarlijks opnieuw op dit land ontstaat.




There are no comments

Add yours

Current day month ye@r *

Read previous post:
Win één van de 10 duo-VIP tickets voor de Framesi VIP Night in de Carré!

De Carré, één van de vaste en meer exclusieve discotheken in ons Belgenland, viert binnenkort zijn 21ste (!!) verjaardag en..

Close