Horlogetrends 2012: Vintage, kunst en functionaliteit troef

Van 8 tot 15 maart 2012 is Zürich opnieuw het toneel voor ‘s werelds grootste en meest gerenommeerde horlogebeurs. Traditioneel betekent dit dan ook dat alle noemenswaardige horlogemerken in de aanloop naar Baselworld, hun kunstwerken voor dit jaar onthullen. Hoog tijd dus om eens te kijken welke trends we opmerken bij deze schitterende pareltjes.


De kernwoorden bij de horlogetrends voor 2011 waren nostalgie en functionaliteit en deze zetten zich onverminderd door bij de trendy horloges van 2012. De zogeheten “New Vintage” look haalt duidelijk de mosterd bij de historische klassiekers, maar past deze aan de hedendaagse esthetische normen aan. Tijd dus voor de trendy man om op zoek te gaan naar die prachtige modellen met een fifties en sixties uitstraling. Let wel, laat je geen schreeuwerig model aanpraten, de sobere schoonheid, die zo kenmerkend was voor de trendy horloges van de afgelopen jaren, blijft ook nu weer een absolute must. Geen reusachtig uurwerk dus aan jouw pols, trendy man, maar wel een sobere, vaak ultralichte horlogekast, gekoppeld aan functionaliteit en comfort. Ronde horlogekasten met een “redelijke” omvang, een fijn oog voor afwerking en een grote aandacht voor het ontwerp, dat is waar het in 2012 om draait. Ook de wijzerplaten vertonen een duidelijke tendens bij de trendy horloges van 2012: heel vaak zijn deze namelijk opengewerkt of skeletonized om de visibiliteit te verhogen. Qua kleuren kunnen we het kort houden: monochrome of tweetonige tinten van zwart, wit, zilver en, meer en meer, het koningsblauw, dat zijn de kleurencombinaties waar je moet op letten.

Zoals gezegd wordt bij het trendy horloge 2012 veel aandacht geschonken aan het ontwerp. Natuurlijk is soberheid belangrijk, maar een horloge is en blijft het meest vooraanstaande accessoire van de man en mag dus best met de nodige kunstzinnigheid worden afgewerkt. Email, mozaïek, gravering, inlegwerk of guilloche, elke techniek is bruikbaar om een stijlvolle, driedimensionale versiering te bekomen die jouw uurwerk toch laat opvallen. De functionele aard van het trendy horloge is vooral merkbaar voor de globetrotters onder ons. Het horloge van 2012 toont namelijk moeiteloos 1, 2 of 3 tijdzones en werkt met een groot aantal referentiesteden (tot zelfs 24).

Is vintage absoluut niet jouw ding? Natuurlijk brengt de horloge industrie ook voor jou soelaas en wel met het ander extreem, namelijk de futuristische look. Deze worden gekenmerkt door de combinatie van materialen als titanium, koolstofvezel, rubber e.d. Ook met een stijlvolle chronograaf aan jouw pols zal niemand je minachtend bekijken, uiteindelijk zijn de return van het urban chic en de sportieve elegantie trends die zich ook voor het trendy horloge van 2012 duidelijk doorzetten.
There are no comments

Add yours

Current day month ye@r *

Read previous post:
Volvo XC60: jonge trendy gezinswagen

Na de afgelopen weken de Fiat 500, de Mini Roadster & de Mini Coupé in de spotlights te hebben gezet,..

Close