José Mourinho – interview met een voetbalgrootheid.

De partnership tussen Braun en José Mourinho zal weinige lezers ontsnapt zijn. De kans om jouw eigen Braun Series 7 Limited Edition Porsche Motorhead (t.w.v. € 349,99)) te winnen evenmin. Maar wat maakte José Mourinho nu eigenlijk tot de succesvolle coach die hij vandaag de dag is? En waarom kiest hij voor deze samenwerking. Je leest het allemaal in dit exclusieve interview tussen de 2 grootheden. Braun en Mourinho in gesprek…


Interviewer: José, welk geheim gaat schuil achter jouw succes?
José Mourinho:
Weet je, ik werk hard, maar dat is zeker niet genoeg. Het is niet voldoende omdat ik denk dat je toch enkele natuurlijke kwaliteiten moet hebben om succesvol te zijn in wat je doet. Iedereen moet iets extra hebben in zijn job.
Een voetballer moet ook een talent van God hebben meegekregen, door enkel hard te werken zal hij er niet komen. Met een tennisster is het hetzelfde. Een schilder, een acteur, allen moeten ze hard werken, maar elk van hen moet een gave hebben om mee te starten, een speciale kwaliteit die hen toelaat om goed te presteren.
Reeds van jongsaf werkte ik hard en probeerde ik om mijn capaciteiten als coach te verbeteren. Maar uiteindelijk denk ik toch dat ik ben geboren met een soort gave, die me toelaat om datgene wat ik doe, ook uitzonderlijk goed te doen.
Tegelijkertijd denk ik dat je passie moet brengen in de dingen die je doet. Een gave, hard werken, geen van beiden volstaan, als je geen passie in je bezigheden kan brengen en een liefde hebt voor je werk. Laat ons eerlijk zijn, jaar na jaar, dag na dag, als je niet houdt van je job, verlies je al snel je motivatie en enthousiasme.
Ik ben al bezig met voetbal sinds mijn kinderjaren. In het jaar 2000 werd ik hoofdcoach, 11 jaar geleden dus. Toch zijn mijn passie en enthousiasme onveranderd. Hetzelfde geldt voor mijn verlangen om de dingen echt goed te doen en het genoegen dat ik elke match opnieuw beleef. Daarom denk ik dus dat dit ook heel belangrijk is. Samen met het harde werk en een aangeboren talent, is passie voor wat je doet dé sleutel voor succes.
Jose-Mourinho-Braun
Interviewer: Wie of wat inspireert jou?
José Mourinho:
Dat weet ik niet direct. Voetbal was altijd al een passie en ik denk dat dit mijn grootste inspiratie is geweest. Toch wilde ik, net als elk kind dat houdt van voetbal, in eerste instantie een speler zijn en zozeer een coach. Weet je, ik denk namelijk niet dat iemand die houdt van het spel, op 6,7,8 of 9 jaar droomt van een carrière als coach of scheidsrechter. Iedereen wil speler worden, dát is de focus.
Toch werd al snel duidelijk dat ik als speler nooit een topper zou worden. Ik probeerde zo hard ik kon om mijn talenten als speler te verbeteren, iets wat me uiteindelijk heeft geholpen om mijn eigenschappen als coach aan te scherpen. Bovendien bekeek ik ook de wetenschap achter het spel.
Ik bereidde me dus heel goed voor op deze job, maar denk toch dat de passie dé motor is die alles aandrijft.

Interviewer: José, je wordt ook the Special One genoemd, wat een zelfgekozen naam is. Waarom koos je deze?
José Mourinho:
Dat deed ik helemaal niet. Deze bijnaam werd me opgekleefd toen ik in 2004 in Engeland arriveerde en ik op het punt stond om dat jaar met Porto de Champions League te winnen. Toen ik 2 dagen na de finale in Gelsenkirchen in Chelsea arriveerde, met een groot ego na het winnen van het Europees Kampioenschap, vroeg de pers me of ik me goed genoeg voelde om coach te worden in het “Land van Voetbal”, een naam die Engeland graag claimt. Eerlijk gezegd was ik een beetje geshockeerd. Ik vroeg me af waarom men twijfelde of ik wel voldoende kwaliteiten had om daar te werken. Mijn antwoord was dan ook het volgende : “Verwar me niet met een normale coach, denk niet dat ik ben zoals iedereen. Ik ben namelijk een “Special One”. Ik beschik over speciale kwaliteiten en voel me meer dan klaar om hier aan de slag te gaan.” De volgende dag verschenen de citaten in de kranten : “The special one has arrived” en “The ego has landed”, dat soort dingen. En dus startten zij met de bijnaam. De Chelsea supporters namen vervolgens de rol van verspreiders over, door alsmaar “Special One, Special One, and Special One” te blijven scanderen.
Na zovele jaren draait “the Special One” nog altijd mee.

Interviewer: Vind je het een leuke bijnaam?
José Mourinho:
De bijnaam is in elk geval geen problem voor mij, het is geen negatief iets, hé. Het is niet dat ik denk dat ik de beste ben, beter dan alle anderen. Neen, daarover gaat het niet. Maar vergeleken met de bijnamen die circuleren in de voetbalwereld, heeft de mijne een vrij positieve klank. Ik ben er dan ook vrij gelukkig mee.

Interviewer: Hoe krijg je het respect van je team, José?
José Mourinho:
Voetballers zijn volgens mij mensen die het allemaal hebben, status, intelligentie, toegang tot alles. Ze kennen het onderscheid tussen een coach die goed voorbereid is en één die dit niet is. Ze weten wat een eerlijke coach is. Ze weten alles over ons. Ik denk da nook dat er maar één manier is om hun respect te verdienen en dat is door hen te respecteren. Ik waardeer spelers meer dan wie of wat ook in de voetbalwereld. Ik weet dat zij allen mensen zijn met een enorm talent en ook een heel grote trots. Iedereen wil succesvol zijn, niet enkel in ploegverband, maar ook als individu. Zij willen allen spelen en tonen wat ze in huis hebben.
Op dit moment wordt veel gesproken over spelers die teveel verdienen in vergelijking met mensen met doorsnee lonen. Maar voor hen gaat het echter vooral om het opgesteld worden, meer goals scoren, het verschil maken in het team, dat zijn de dingen die tellen voor spelers. Dit zijn dus dingen waarmee je rekening moet houden bij het werken met spelers en de moderne voetbalindustrie. Toch geloof ik ook dat spelers het aanvoelen wanneer je hen respecteert en dat, als dat zo is, het al dan niet spelen en opgesteld worden minder belangrijk gaat worden. Zij weten dat je hen respecteert en moeten aanvoelen dat je hen verder drijft om hen beter te maken. Wanneer je hen dat kan geven, wordt het respect wederzijds.
Jose-Mourinho-Braun
Interviewer: José, je staat bekend als iemand die zich weet te kleden. Hoe belangrijk is stijl voor jou?
José Mourinho:
Wat voor mij telt is dat mensen zich goed voelen in hun vel. Ik zou nooit iets aantrekken, enkel omdat het modieus is. Ik zou me daar ook niet goed bij voelen. Vrouwen hebben een passie voor juwelen, voor een man volstaat een mooi horloge. Of een mooie auto. Of een leuk kapsel, wat volgens mij het verschil kan maken! Geschoren of niet, dat is afhankelijk van het moment. Dát zijn onze juwelen, de dingen die ervoor zorgen dat we ons goed voelen..
Dit gezegd zijnde, vind ik niet dat ik me speciaal kleed. De meesten kennen mij van de matches. En daar draag ik graag mijn clubpak, gekleed naar de gelegenheid. Door de week kan ik alles aantrekken. Een pak, jeans of, wanneer ik op weg ben naar het werk, een trainingspak. Ik geloof echt dat mode draait om het comfortabel en gelukkig aanvoelen van wie je bent.

Interviewer: Wat doe jij als ontspanning, José?
José Mourinho:
Weet je, ik heb niet veel vrije tijd. Voetbal heeft me namelijk zeer veel gegeven, maar heeft me ook enkele dingen afgenomen. Eén van deze laatste dingen is privacy. Ik zou zeer graag met mijn gezin een wandeling kunnen maken, een ijsje gaan eten, een filmpje meepikken, de normale dingen die mensen graag doen, zonder men anders te voelen. Ik ken dit echter niet meer doen in volkomen privacy. De neiging tegenwoordig is dan ook om mijn vrije tijd thuis door te brengen, met mijn gezin. Wanneer we op reis gaan probeer ik dan zoveel mogelijk normale dingen te doen. Ik zoek plaatsen waar mensen me iets meer ruimte laten. Ik probeer zo goed mogelijk te genieten van het leven met mijn gezin.

Interviewer: Hoe voelt het om het nieuwe gezicht te zijn van Braun?
José Mourinho:
Weet je, sinds ik begon te werken, hebben meerdere merken me proberen stricken om mijn beeld te kunnen opvoeren. En van de aanvang heb ik bepaalde criteria die gebaseerd zijn op het feit dat ik het niet enkel voor het geld wil doen.
Ten eerste werk ik samen met een merk omdat ik iets heb met het product. Ik wil geen auto sponsoren die ik haat of waarin ik niet graag rijd. Ik kan geen merk sponsoren waarmee ik geen band voel. Daarom neem ik slechts enkele van de mogelijkheden aan die me geboden worden en werk ik samen met merken waarmee ik me verbonden voel. Mensen zien me soms ongeschoren, maar wanneer ik me scheer, doe ik het graag perfect. Ik ben ofwel perfect geschoren of helemaal niet. Nooit slecht geschoren dus. En Braun staat me bij als een product dat kwalitatief is. Toen ik het voor het eerst gebruikte, ervaarde ik het als heel comfortabel om mee te werken en was het resultaat altijd goed. Daarom is het dus een merk waar ik achter sta, dat prestige uitstraalt. Beiden vinden we de ander goed voor ons imago en daarom vind ik het een goed partnership.
There are no comments

Add yours

Current day month ye@r *

Read previous post:
Victoria Park Plaza Hotel – Grootstedelijk design in Londen.

Nu de Kerstdagen steeds sneller naderen en Londen zich al weer langzaam opmaakt voor hét feest der feesten nemen we..

Close