Kostuum kopen? Een korte stijlgids voor een trendy uitstraling.

Kostuums kopen doe je niet elke dag. Het is dan ook aan te raden om, wanneer de gelegenheid zich wel voordoet, hier ook de nodige tijd aan te besteden. Hoe eenvoudig het ook mag lijken, een kostuum dat niet voldoet aan de regels van de kunst kan al heel makkelijk een vod lijken, hoe mooi het in weze ook is.

De beste manier van werken bij het aanschaffen van een nieuw maatpak is natuurlijk een bezoek aan de kleermaker. Hij heeft alle skills om voor jou een kostuum op jouw maat te maken en weet perfect welke details erin te verwerken, afhankelijk van jouw lichaamsbouw. Wel of geen schoudervullingen, smalle of brede revers, het zijn maar enkele details die ervoor zorgen dat jouw maatpak een natuurlijke pasvorm heeft.
Kostuum-Kopen-KleermakerHet is uiteraard geen must om langs te gaan bij de kleermaker. Het budget kan te hoog zijn of het duurt je te lang…dan kan je opteren om een confectiepak te kopen. Je kan opteren voor een kostuumvest met één rij of twee rijen knopen, smalle of brede revers, wel of geen schoudervulling…daarom is het belangrijk je te laten helpen bij een goed zittend maatpak. Wens je meer hulp, doe dan gerust beroep op een personal shopper…


Waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van een maatpak. Hieronder enkele tips .

 • De lengte van de mouwen van het kostuumvest zijn ongeveer 2,5 cm korter dan de lengte van je hemdmouwen.
 • Het kostuumvest moet hoog onder de oksel zitten en natuurlijk passen op de schouders.
 • Een mooi aansluitende snit is noodzakelijk en het kostuumvest moet kunnen gesloten worden, heb je nog plaats over tussen buik en vest, is deze te groot
 • De kostuumbroek hoort het best zonder plooien te zijn, zoniet lijk je zwaarder en dit is niet trendy maar oubollig, kies dus voor een smal of mooi aansluitend model. Zorg wel dat deze breed genoeg is zodat je een comfortabele bewegingsvrijheid hebt. Geen sleutels of portefeuilles in een kostuumbroek, dit hoort nu eenmaal niet.
 • De broek valt het mooist net op de schoen of net erboven (zoals de trends het nu aangeven). Je kan uiteraard kiezen voor met of zonder omslag.
Kostuum-Kopen-Maten

Hemd passend onder het maatpak :

 • Zorg voor de juiste lengte van de mouwen. De manchet komt tot aan de muis van je hand.
 • De manchet sluit mooi aan bij de vuist, langs de zijkanten ietsje breder voor het dragen van je polshorloge.
 • De kraag moet comfortabel zitten om je das mooi te kunnen dragen, dus zeker niet te wijd.
 • De snit van het hemd hoort hoog onder de oksel te zitten en mooi aansluitend aan de schouders.
Kostuum-Kopen-Hemd

Schoenen passend bij het maatpak :

 • Koop steeds goed zittende schoenen van hoge kwaliteit. Deze zijn zeker een investering waard. Schoenen zijn namelijk het eerste waar men naar kijkt.
 • Kies verschillende stijlvolle kleuren…bruin, cognac en suède.
 • Zwart is uiteraard ook een goede maar veilige keuze, dus zorg ervoor dat je ook andere mogelijkheden hebt.
Kostuum-Kopen-Hugo-Boss

Sokken :

 • Zwarte sokken zijn nog altijd de beste keuze. Zorg er wel voor dat de sokken unikleurig zijn.
 • De lengte van de sokken is uitermate belangrijk. Deze moeten lang genoeg zijn zodat wanneer je gaat neerzitten je been niet zichtbaar is. Ook al heb je nog zo sexy benen, harige benen onder je broek zien uitkomen is een even grote afknapper als witte sokken dragen.

Kostuum-Kopen-SokkenStropdas :

 • Kies steeds voor een hoge kwaliteit in zijde…heb je levenslang genot van.
 • Zorg er bij de aanschaf van je das voor dat minstens één kleur terugkomt in ofwel je hemd of je kostuum…met een wit hemd kan je uiteraard alle kanten op, dit is een veilige keuze en maakt alle kleuren en patronen mogelijk.
 • Om je das te knopen kies je voor een windsor, semi-windsor of four in hand knoop. (Problemen met het knopen van jouw das? Volg ons dan zeker verder. Binnenkort wijden we een volledig artikel aan deze kunst.)
 • Durf trendy te zijn! De strik is dit jaar weer volledig terug van weggeweest. Draag hem dus gerust.
Kostuum-Kopen-Stropdas

Zo, met deze korte stijlgids ben je nu in staat om een kostuum aan te schaffen waarmee jouw vormen volledig tot hun recht komen en dat blijk geeft van jouw kennis van kleding. Ga er dus gerust mee aan de slag.
There are 2 comments

Add yours

Post a new comment

Current day month ye@r *

Read previous post:
Weekendje weg? Bezoek de champagne streek!

Wil je er een weekendje tussenuit en heb je geen vrije dagen of extra tijd meer ? Wel, niet getreurd,..

Close