http://www.trendyman.be/wp-content/uploads/2014/03/DeltaLight-Link-315-41-8322bb.jpg

How to: hoe kies ik de juiste ledverlichting?

Zoals steeds met nieuwe technologieën doen er nogal wat verhalen de ronde, het ene verhaal al onwaarschijnlijker dan het andere. Die verhalen worden natuurlijk gevoed door een heel bos fabrikanten die op de LED trein zijn gesprongen, soms niet gehinderd door enig gebrek aan kennis. Het is dus belangrijk zich grondig te informeren bij een vakspecialist.

Eerst een stukje geschiedenis.

De eerste LED dateert van 1920 toen een Russische wetenschapper ontdekte dat als je stroom door een halfgeleider voert deze licht begint te geven. De ontdekking verdween evenwel in de nevelen der tijd en het was pas in de jaren 60 dat de eerste populaire LED verschenen. We kennen die vooral van de kleine rode lichtjes die we op allerlei elektro terugvinden. Pas in de jaren 90 werd een techniek ontwikkeld om LED te produceren dat een nuttig wit licht gaf. En het duurde nog jaren vooraleer het helse witte licht plaats maakte voor de warmkleurige LED van heden. Er wordt nog steeds aan de techniek geschaafd en dat feit brengt ons bij de volgende vraag.

Waarom zijn er hele goedkope en hele dure LED verlichting ?

Er zijn maar enkele fabrikanten die de halfgeleiders produceren. Deze worden dan aangekocht door de verlichtingsfabrikanten die ze voorzien van de nodige elektronica en sturing, ze inbouwen in een toestel om op die manier tot een bruikbaar verlichtingstoestel te komen. Daar de techniek nieuw is hebben die producten van LED nogal wat afgekeurde LED. Een afgekeurde LED wijkt af in een of ander detail en die LED komen dan in de goedkope verlichtingstoestellen. En daar de techniek steeds evolueert zijn LED geproduceerd met een oudere techniek uiteraard goedkoper dan de state of the art LED die met de allerlaatste techniek zijn gebouwd.

Modular-Scotty

Wat is dan het verschil tussen een goedkope en dure LED?

Goedkoop of duur, de levensduur van alle LED is ongeveer gelijk. Er zijn echter twee specifieke criteria die een prijsverschil rechtvaardigen.
LED vertonen minieme kleurverschillen en worden door de fabrikanten gesorteerd volgens hun kleur. Hoe strenger de sorteringsnorm hoe minder goede LED overblijven en hoe duurder ze dus worden. Als je 10 goedkope toestellen in je plafond inbouwt dan zal je merken dat er toch kleine kleurverschillen ontstaan. Bij duurdere toestellen zal je dit veel minder of niet hebben.
Maar het grote verschil zit hem in de lichtopbrengst uitgedrukt in lumen per watt. Een LED gebouwd met een iets oudere productietechniek haalt rond de 50 lumen per watt. De laatste nog niet echt gecommercialiseerde LED halen reeds 250 lumen per watt. Doorsnee haalt een goede LED ingebouwd in een goed verlichtingstoestel een opbrengst van 90-100 lumen per watt. Met andere woorden, een goede en dus duurdere LED geeft tweemaal zoveel licht als zijn goedkoop broertje voor eenzelfde verbruik.

Wever-Ducre-Coro

Welke lichtkleur kies ik?

Er zijn LED op de markt met een lichtkleur van 2700° Kelvin (zeer warm wit) tot 6500°K (koud wit). Voor toepassingen in huis kies je best 2700 of 3000°K. Dat is zo ongeveer het licht dat wij gewend zijn van de populaire halogeenspotjes. Wil je een iets natuurlijker licht dan kies je voor 4000°K wat neutraal wit wordt genoemd. Voor buitentoepassingen kan je kiezen tussen 4000°K en 6500°K. Koude kleuren geven iets meer lumen maar geven vooral de indruk veel meer licht te geven.

Wat met de kleurweergave index?

Tegenwoordig willen de fabrikanten van architecturale en design verlichting zich onderscheiden door LED in hun toestellen te plaatsen met een betere kleurweergave index (CRI). Zeer kort uitgelegd: Als natuurlijk licht waarde 100 krijgt dan toont een LED met een CRI groter dan 90 de kleuren op een meer natuurlijke wijze dan een LED met CRI >80. In huiselijke omstandigheden zal je nauwelijks een verschil opmerken en daar een CRI>90 iets minder licht geeft dan een CRI>80 en ook duurder, is het misschien niet zo een goed idee om voor die hogere kleurweergave index te kiezen. Deze laatste zijn wel nuttig in de grafische sector en ook waar textiel zo natuurgetrouw mogelijk moet worden getoond.

Moeilijk kiezen?

Ja, het is moeilijk kiezen. Want ook de verlichtingsfabrikanten dragen hun steentje bij en bouwen de LED in toestellen in die meer of minder kwaliteit hebben, met verschillende stralingshoeken, verschillende beschermingsgraden, etc. Je haalt met goede LED verlichting een stuk state of the art techniek in huis met een minimaal verbruik voor een zeer hoge lichtopbrengst. Zich laten begeleiden is een noodzaak. Op de site van onze gastspreker, Rik Six van de bekende webwinkel Sixlight, vind je er alles over led verlichting!
There are no comments

Add yours

Current day month ye@r *

Read previous post:
michael kors
DESIGNER IN BEELD: Michael Kors

Kerstmis is juist achter de rug en vele cadeautjes zijn er uitgedeeld. Ook ik werd dit jaar uitgebreid in de..

Close