MacBook Air® en Toshiba Portégé R700 ® : wie heeft de dunste?

MacBook Air Update:
Op 20/10/2010 kondigde Apple de nieuwste MacBook Air aan. Deze is een combinatie geworden van het beste van de vorige versies in deze serie met de topfunctionaliteiten van de iPad, zoals de Instant On, waardoor de MacBook Air zo goed als onmiddellijk opgestart is. Ook de batterijduur van 7 uur en een standby van 30 dagen heeft deze nieuwe MacBook Air gelijk met zijn iPad neefje.


De schermgrootte van 13,3 inch werd overgenomen van de vorige versies van de MacBook Air.
Qua processor werd geopteerd voor een 1,86GhZ Intel Core 2 Duo. De nieuwste MacBook Air heeft standaard een 2GB 1066MHz DDR3 SDRAM geheugen, maar kan maximaal worden uitgebreid naar 4GB. Als grafische kaart werd geopteerd voor de NVIDIA GeForce 320M graphics.
We kennen Apple allemaal als een bedrijf dat geen tijd verliest en dus is deze nieuwe MacBook Air® dan ook onmiddellijk verkrijgbaar. Met een leveringstermijn van 1 à 2 werkdagen en een startprijs van €1299 voor de 128GB-versie en van € 1599 voor de 256GB-versie wordt dit juweeltje gratis bij jou thuis afgeleverd. Te duur? Ook hiermee hebben ze bij Apple rekening gehouden! Daarom lanceren ze nu de 11-inch versie van de MacBook Air. In plaats van de 1,86GhZ processor heeft deze versie een 1,4Ghz meegekregen. Bovendien is de Flash Storage capaciteit lager (64GB of 128GB bij de 11-inch versie, daar waar de 13-inch gaat tot 256GB). Startprijs voor deze “kleine” MacBook Air is € 999. Hongerig voor méér features, kijk dan hier voor alle specs van deze nieuwe
MacBook Air®
Dus waarop wacht je nog? Haal nu jouw MacBook Air® in huis!
Apple-MacBook-Air - nieuwe generatie

Onderstaande vergelijking werd gebaseerd op het model van de MacBook Air vóór 20/10/2010!
De MacBook Air werd in 2008 op de markt gebracht als dunste notebook ter wereld. Hoewel dit niet het eerste toestel was in deze categorie (Zowel Mitsubishi met zijn Pedion®, als Sharp met zijn Actius MM10® hadden op dat moment al notebooks op de markt die dunner waren dan de MacBook Air®), slaagde het wel waar zijn voorgangers die niet deden, namelijk in het setten van een trend. Al gauw werd de MacBook Air® een waarlijke must have en was “dunheid” een nieuw begrip in de wereld van de Notebooks.

Apple-MacBook-Air

Als antwoord lanceert Toshiba nu de Portégé R700 ® in Europa.

Toshiba-portege-r700-open

Deze ultradunne notebook wint het als dunste notebook, maar hoe is het gesteld met de andere eigenschappen van de beide toestellen (In de vergelijking vertrekken we van de 2,13-GHz MacBook Air en niet van de 1,86-GHz)?

Op vlak van gewicht en display zijn beiden aan elkaar gewaagd met een gewicht van +/- 1,3 kg (kan voor beide toestellen toenemen bij wijzigingen aan de basisconfiguratie) en 13,3 inch beeldschermen.

Grote voordelen echter van de Portégé R700® zijn de geheugencapaciteit, de aansluitmogelijkheden en de opslagcapaciteit. Waar de MacBook Air® het momenteel nog steeds moet stellen met een geheugencapaciteit van 2 GB, is deze bij de Portégé R700® verviervoudigd tot 8GB (beiden met 1066 MHz bussnelheid). Ook op vlak van aansluitmogelijkheden doet de MacBook Air® het met 1 USB 2.0-poort en 1 Mini DisplayPort minder goed dan de Toshiba nieuwkomer die voorzien werd van 3 USB 2.0 poorten. De opslagcapaciteit van de MacBook Air® is  met de 128-GB SSD eveneens ondergeschikt aan de 512-GB SSD van de Portégé R700.

Voor de datacrunchers onder ons verwijs ik graag naar http://www.apple.com/nl/macbookair/specs.html en http://be.computers.toshiba-europe.com/innovation/jsp/news.do?LNG=10&service=BE&year=NONE&ID=News_20100621_BE om alle cijfers in detail te vergelijken.

Ondanks alle gegevens die hierboven doorwegen in de richting van de Toshiba Portégé R700, blijft mijn voorkeur toch uitgaan naar de MacBook Air®. Waarom? Het is geen Windows!

Apple wint het op vlak van gebruiksvriendelijkheid, snelheid en veiligheid hands-down van elk Windows besturingssysteem. Bovendien is de vormgeving de elegantie zelf.
There are 2 comments

Add yours
  1. Ewald

    Je vergeet er wel nog bij te melden dat de protege met een optionele 9cell batterij(standaard configuratie + 9cell) even duur uitkomt als een MacBook Air. En een batterij heeft van ruim 12u. Ook heeft hij een DVD-drive (is altijd makkelijk). Ook heeft hij een i3 standaard, scheelt hem 30-40 % qua CPU snelheid. ok, voor grafische toepassingen moet hij onderdoen, maar daarvoor koop je ook zo’n mobiele laptop niet. Mijn voorkeur gaat dus duidelijk naar een toshiba protege.

  2. gerd

    Beste Ewald,
    Hartelijk dank voor jouw aanvulling. Wij, en ik denk onze lezers met ons, appreciëren deze ten zeerste.


Post a new comment

Current day month ye@r *

Read previous post:
Ermenegildo Zegna, verhaal van 100 jaar trendy kwaliteitskleding!

Ermenegildo Zelda staat in de eerste plaats voor op en top Italiaanse couture. Toch zijn door de jaren heen ook..

Close