Porsche 911 998: de beste ooit gemaakt?

Het was niet echt nodig, de huidige Porsche 911 was echt een topper. Een klassieke tijdloze schoonheid, één van de mooiste 911’s ooit gemaakt, eentje die menig mens liet dromen & enkelen hun droom te vervullen.

Na de atypische 996, die wellicht als minst knappe 911 de geschiedenisboeken zal ingaan, was de enigste vrees: hoe zal de opvolger van die knappe 997 er uitzien?

Wel die Porsche 911 versie 998 is er nu en we moeten zeggen, hij is meer dan geslaagd!

porsche 9982012_porsche911

De nieuwe sportwagen verloor 41kg terwijl de wielbasis ongeveer 10 centimeter langer werd, iets wat de binnenruimte ten goede komt.

porsche998 interieur

Verder is de voorkant eveneens volledig veranderd: de vleugels zijn hoger opgetrokken zodat de motorkap een meer uitgesproken vorm krijgt, terwijl de daklijn verlaagt is en voorras verbreed.

Om de aerodynamica te verbeteren zijn ook de achteruitkijkspiegels volledig op de deur geplaatst.

porsche 911 998

Gelukkig zijn de typische koplampen nauwelijks gewijzigd en zijn de Bi-Xenon koplampen standaard en is de Porsche 991 998 uitgerust met LED daglichten, juist boven de luchtinlaten.

De grootste wijziging echter is de hertekende achterkant die uitermate sexy is. De uitlaten zijn eveneens volledig nieuw, de Carrera S is trouwens uitgerust met 4 pijpen, en de automatisch uitklapbare spoiler is breeder dan voorheen wat de stabiliteit verhoogt. Het zijn echter de knappe LED achterlichten die de grootste aandacht trekken.

Ook de velgen zijn in vergelijking met de vorige versie positief geëvolueerd, nl. met 1 inch extra. De Carrera heeft standaard de 19inch velg, terwijl de S variant uitgerust is met een 20inch grote velg.
porsche998

Binnenin is de wagen met een nieuwe center console en stuurwiel uitgerust.

De vraag is natuurlijk, zijn de prestaties van deze  nieuwe Porsche Carrera 911 998 nu ook beter? Wel, vergeleken met de vorige versie zou hij 14 seconden sneller een ronde op de Nurburgrung voltooien, wat toch al een serieuze vooruitgang is.  Dit komt niet alleen door het extra vermogen, maar vooral doordat de wagen slimmer geworden zou zijn. Zo is bijvoorbeeld het hydraulisch sturingsysteem vervangen door een elektrische versie en wordt het rijervaring iets minder natuurlijk, wat een evolutie in de gehele autowereld is natuurlijk.

Naar absolute cijfers kunnen we volgende meedelen:

  • De 911 Carrera is uitgerust met een nieuwe gedownsizede 3,4 6-in-lijn motor met meer vermogen (350pk) met 390 Nm koppel. Dit levert een topsnelheid op van 289km/u en brengt je in 4,8 seconden naar 100.
  • De 911 Carrera S levert met zijn 3,8 liter 400 pk en een maximumkoppel van 440Nm. Hiermee rijd je vlot naar 304 km/u en de magische 100 grens bereik je in 4,5 seconden.

Is deze nieuwe 911 de beste ooit gemaakt ? Absoluut, tot de volgende versie.
There is 1 comment

Add yours

Post a new comment

Current day month ye@r *

Read previous post:
(Belvedere)RED: Premium vodka drinken voor het goede doel

De super premium vodka Belvedere slaat de handen in elkaar met de wereldwijde HIV/AIDS campagne RED stichting. Van elke special..

Close