Weekendje weg? Bezoek de champagne streek!

Wil je er een weekendje tussenuit en heb je geen vrije dagen of extra tijd meer ? Wel, niet getreurd, er zijn tal van oplossingen om toch even het dagelijkse leven te ontvluchten.

Een van de trendy opties is een weekend in de champagne streek. Wie minder sterk is in geografie, de grootste stad van de regio, Reims, is slechts 2u45 minuten rijden vanuit Brugge, Gent & Brussel. Vanuit Antwerpen en Hasselt doe je er iets meer dan 3u15 over. Makkelijk te overbruggen, nee?

Eenmaal aangekomen in Reims zijn er een aantal absolute must sees: de Notre Dame Kathedraal (UNESCO werelderfgoed) is een van meest impressionante Gothische werken in Europa en het Palais du Tau is zeker de moeite waard om te bezoeken omwille van de prachtige architectuur en de uitzonderlijke kunst.

Reims kathedraalreims-paleis

Als je van plan bent Reims nu nog te bezoeken, heb je nog het geluk de gezellige kerstmarkt van Reims mee te maken die loopt van 24 november tot en met 24 december.

kerstmarkt-reims

Verder situeren er zich enkele zeer bekende champagnehuizen in Reims: Veuve Cliquot, Taittinger, Pommery en Ruinart. Vooral deze laatste is het bezoeken meer dan waard. De rondleiding in het champagnehuis, in bezit van de Louis Vuitton holding, gebeurt in groepjes van max. 8 personen waardoor een meer persoonlijke sfeer wordt gecreëerd. Ook de degustatie van de Dom Ruinart Champage die je achteraf krijgt, is een van de meest royale die er te vinden is.

Best wel je bezoek in de prachtige kelders van Ruinart minstens een maand op voorhand reserveren. Het bezoek kost je € 26 per persoon, maar is dat ook zeker waard.

ruinart-kelderruinart-champagnekelder

Eten doe je daarna in de befaamde Brasserie Flo. Een brasserie met een prachtig typisch Frans interieur en een dito lekkere brasserie keuken. Deze brasserie vind je op de hoek van la Place Drouet d’Erlon (nummer 96).

Nadat je de kistjes Ruinart die in je kofferbak hebt geladen en je maag goed hebt gevuld, kan je met een gerust hart Reims uitrijden. Rij naar Épernay, richting Villa Eugène. Daar tref je in de Avenue de Champagne, naast oa. champagnehuis Moët-Chandon en Perrier een prachtig rustiek 19de eeuws boetiekhotel aan dat vroeger behoorde tot Eugène Mercier, van de gelijknamige champagne.

Na je overnachting in één van de prachtige kamers en dito badkamer word je door het excellente personeel verwend met een overheerlijk ontbijt in de oogverblinde ontbijtzaal. Absoluut aanbevolen is hier iets dieper in de buidel te tasten en een van de 7 suites te reserveren.

villa-eugene-merciervilla-eugene-kamer

Vervolgens, als opwarmer voor een mooie dag, is het zeker de moeite om vervolgens de kelders van Mercier te bezoeken. In een elektrisch treintje word je door de 18km lange gangen (ja, je leest het goed)  in de champagnekelders van Mercier rondgereden.

Na een kort bezoek aan Épernay stel je je GPS in richting Chiney-les-Roses. Tiens, wat is er daar te beleven vraag je je af? Wel, champagne degusteren is een must als je in de champagnestreek vertoeft. Reserveer bij Jean Dumangin een gratis tour. Een pak minder impressionant dan het topmerk Ruinart, maar zo zie je ook hoe het artisanaler kan. En verrassend genoeg, verschilt dit niet zoveel van de groten der aarde. De reden dat we je naar daar sturen is echter niet de rondleiding van de vriendelijke man, maar wel de overheerlijke champagne. Vraag, of indien nodig, dwing hem om een fles Millésime  2004 te openen. Goddelijke champagne tegen een verbazingwekkend lage prijs (€ 20 voor een topchampagne).

jean-dumangin-champagne

Ondertussen zal je koffer volgeladen zijn en kan je huiswaarts keren om toch nog een knusse zondagavond aan het vuur te beleven. Heb je er toch nog geen genoeg van? Hou dan even halt in Laon, een middeleeuws stadje met een schitterende gotische kathedraal. Eveneens niet te missen in Laon zijn de nog grotendeels intacte stadswallen en de leuke smalle wegjes die leiden naar de bovenstad.

We hopen dat deze laatste halte jouw weekend nog juist die extra touch heeft gegeven om volledig verzadigd en gelukkig een weekend weg in de champagnestreek af te sluiten.

En ja hoor, je mag na jouw geslaagd weekend champagnestreek gerust terugkeren met een woordje van dank. Geen fan van dankwoorden? Een fles appreciëren we ook zeer zeker… Toch als ze vol is…
There are 2 comments

Add yours
  1. Ramoudt Dominique

    Beste,
    We vinden het heel heel intresant een wekendje weg, maar we willen ook de champagneroute volgen. Kunnen jullie ons daarbij helpen.
    Dank u bij voorbaat.


Post a new comment

Current day month ye@r *

Read previous post:
Dresscodes : hoe ga je ermee om?

Dresscodes duiken het ganse jaar door wel eens op, maar hebben de neiging vaker te verschijnen rond de eindejaarsfeesten. Hoewel..

Close